8. 10. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečené kuře s bramborovým salátem je lahodné a vyvážené jídlo, které těší nejen chuťové buňky, ale také oči. Kuřecí maso je pečené až do dokonalé křupavosti a podává se s osvěžujícím bramborovým salátem, který je plný jemných chutí. Tento recept je ideálním řešením pro ty, kteří si chtějí vychutnat chutné jídlo bez nadměrného příjmu tuku. Připravit toto jídlo je snadné a nezabere tolik času, takže se můžete těšit na skvělý domácí oběd nebo večeři bez zbytečného stresu. Přidejte do svého jídelníčku pečené kuře s bramborovým salátem a buďte si jisti, že vám tento recept zaručeně získá srdce přátel a rodiny.
Suroviny
- 1 kuře
- 1 kg brambor
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička tymiánu
- 1 hlávka česneku
- 1 cibule
- 120 g majonézy
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžička hořčice
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce octa
- petrželka na ozdobu
Postup
- Kuře rozdělte na čtvrtky, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou a tymiánem.
- Česnek a cibuli nakrájejte nadrobno. Vložte několik stroužků česneku a plátky cibule pod kůži kuřete. Ostatní cibuli a česnek nechte na plechu nebo v misce.
- Vložte kuře na plech a pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 45 minut, nebo dokud není uvnitř dobře propečené.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte ve slané vodě do měkka. Poté je sceďte a nechte vychladnout.
- V míse smíchejte majonézu, strouhanku, hořčici, cukr a ocet. Přidejte prohnětený zbytek česneku a cibule.
- Do mísy s majonézovou omáčkou přidejte vychlazené brambory a důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Při servírování pokrm posypte nasekanou petrželkou a podávejte s pečeným kuřetem.