30. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Tato plněná empanada se sýrem je skvělým receptem na chutné a originální občerstvení. Bylinky a koření dodávají empanadám bohatou chuť, zatímco sýr přidává do náplně krémovou a lahodnou konzistenci. Těsto je křehké a dokonale se kombinuje se sýrovou náplní. Připravit tyto empanady je snadné a rychlé, takže si je můžete vychutnat kdykoli máte chuť na něco výjimečného.
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 150 ml vody
- 200 g tvrdého sýra (cheddar, gouda nebo podobný)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička olivového oleje
- ½ čajové lžičky sůlí
- ½ čajové lžičky pepře
- 1 vejce (na potření)
Postup:
- Nejprve připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukama ho zapracujte do mouky, dokud nevznikne drobivá struktura.
- Postupně přilévejte vodu a hněťte těsto, dokud nevznikne hladké a pružné. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout minimálně na 30 minut.
- Mezitím si připravte náplň. Cibuli a česnek nakrájejte na jemné kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli spolu s česnekem, dokud nezezlátne.
- Nastrouhejte tvrdý sýr na hrubém struhadle.
- Těsto vyndejte z lednice a rozdělte ho na dva díly. Každý díl rozválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka ve velikosti přibližně 10 cm.
- Na každé kolečko dejte lžičku směsi cibule a česneku a nastrouhaný sýr. Okraje koleček složte a spojte do tvaru půlměsíce. Okraje stiskněte prsty nebo vidličkou, aby se náplň nevytékala.
- Pečlivě spojené empanady přenášejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vejcem potřete vrchní části empanad a v předehřáté troubě pečte při 180 °C po dobu přibližně 20 minut, nebo dokud nebudou empanady zlatavé.
- Hotové empanady nechte chvíli vychladnout a podávejte jako slaný snack nebo přílohu k hlavnímu jídlu.