29. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Slovenská bryndzová haluška je tradiční pokrm, který vás přenese do srdce Slovenska. Tento jednoduchý, ale lahodný recept vám umožní vytvořit chutné, domácí halušky, které se pak podávají s lahodnou bryndzovou omáčkou. Vychutnejte si autentickou slovenskou kuchyni s tímto neodolatelným receptem na Slovenskou bryndzovou halušku.
Suroviny:
- 500 g brambor
- 250 g bryndzy
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- Soľ
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce do měkka a necháme vychladnout.
- Poté oloupeme brambory a na jemno je nastrouháme.
- Do nastrouhaných brambor přidáme mouku, vejce a špetku soli.
- Všechny suroviny důkladně promícháme a vypracujeme těsto.
- Těsto necháme asi 10 minut odpočinout.
- Mezitím nasypte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu.
- Vzniklé těsto rozdělíme na menší části a z každé části tvarujeme válce o tloušťce přibližně 2 cm.
- Válce nakrájíme na malé kousky – halušky.
- Halušky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Uvařené halušky odkapeme a smícháme s rozdrobenou bryndzou.
- Halušky podáváme ihned, případně můžeme přidat orestovanou slaninu nebo cibulku jako dochucení.