26. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na rizoto s houbami je jednoduchý a chutný způsob, jak si doma vychutnat oblíbený italský pokrm. Využíváme lahodné čerstvé houby a vaříme je s výborným rýžovým základem, který přináší bohatou a krémovou texturu. Tento recept je ideální jak pro vegetariány, tak i pro ty, kteří preferují maso. Udělejte si radost tímto plným a sytým jídlem, které je perfektní na oběd nebo večeři.
Suroviny
- 2 šálky rýže Arborio
- 300g hub (preferovaně žampiony nebo hříbky)
- 1 střední cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku bílého vína
- 1/2 hrnku strouhaného parmezánu
- 1/4 hrnku nasekané petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
- Přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezměknou.
- Přidejte houby a smažte je, dokud nezhnědnou.
- Vložte houby na vedlejší talíř a pokračujte s přípravou rizota.
- Ve velkém hrnci zahřejte zbylé 2 lžíce olivového oleje a máslo.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud se zrna neprohřejí a nezačnou lehce hnědnout, asi 2-3 minuty.
- Přidejte víno a vařte, dokud se většina kapaliny nevypaří.
- Pomalu přilévejte horký zeleninový vývar, asi 1/2 hrnku najednou, a míchejte, dokud se většina kapaliny nevypaří. Pokračujte ve vaření a přilévání vývaru, dokud nebude rýže měkká a krémová, asi 20-25 minut.
- Přidejte opět houby, parmezán a petrželku. Promíchejte a dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Servírujte okamžitě a případně posypte strouhaným parmezánem navrch.