26. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Česnečka s houskovým knedlíkem - tradiční česká polévka plná výrazné chuti česneku a dalších aromatických bylinek. Tento recept vás okouzlí svou jednoduchostí a lahodnou kombinací chutí. Připravte si lahodnou česnečku s nadýchaným houskovým knedlíkem, který se krásně vmísí do polévky a vytvoří dokonalé sousto. Skvělá volba jak na rychlý oběd, tak na zahřátí v chladných večerech.
Suroviny
- 4-5 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mouky
- 1 lžíce octa
- 1 l litr hovězího vývaru
- 5 krajíců starého chleba
- 2 vejce
- sůl
Postup
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo.
- Přidejte česnek, papriku a kmín a krátce orestujte.
- Přidejte mouku a za občasného míchání smažte, dokud nedostane zlatavou barvu.
- Zalijte octem a hovězím vývarem. Přiveďte k varu.
- Uvařte 15-20 minut, dokud se česnek nezměkne.
- Mezitím nakrájejte chleba na kostky pro knedlíky.
- V míse smíchejte vejce, sůl a nakrájený chléb. Dobře promíchejte.
- Těsto nechte odpočinout 10 minut, aby chléb vsákl vajíčkem.
- Do vroucí česnečky postupně pokládejte lžící knedlíky a nechte vařit asi 10 minut, dokud se nevyvaří.
- Na závěr dochuťte solí, podle potřeby přidejte další koření.
- Hotovou česnečku podávejte horkou s čerstvým chlebem.