25. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatový dal je tradiční indický pokrm plný výrazných lahodných chutí. Tato jednoduchá vegetariánská směs červených čoček, rajčat a aromatických koření je plná bílkovin a vlákniny. S výraznou chutí a snadnou přípravou je rajčatový dal ideálním receptem pro ty, kteří si rádi dopřávají zdravé jídlo bez velkého úsilí. Vyzkoušejte tento chutný a výživný indický pokrm a dejte svému tělu potřebnou dávku vitamínů a minerálů.
Suroviny
- 1 hrnek červených čoček
- 1 cibule, nakrájená na drobno
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého kajenského pepře
- 2 lžíce oleje
- Šťáva z 1 citronu
- Soľ podle chuti
- Voda na vaření čočky
Postup
- Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte propláchnutou čočku. Vařte podle návodu na obalu, nejčastěji asi 15-20 minut, dokud čočka nezměkne.
- Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Smažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho spolu s cibulí asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidejte rajčata, rajčatový protlak a koření (kurkumu, koriandr, kmín, kardamom, kajenský pepř). Směs promíchejte a nechte vařit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
- Přidejte vařenou čočku a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření čočky, abyste dosáhli preferované konzistence.
- Usmažte směs dal dal přibližně 10 minut, aby se příchutě dobře propojily.
- Před podáváním vmíchejte do směsi šťávu z citronu a osolte podle chuti.
- Hotový rajčatový dal podávejte s rýží nebo chlebem.