24. 9. 2023
Autor: Roman Žák
Větrník s vanilkovou náplní
zdroj: Recepty 24/7

Vyrazte na chuťovou jízdu s naším receptem na větrník s jemnou vanilkovou náplní. Připravte si křehký těsto, který v kombinaci s nadýchanou náplní vytvoří dokonalou chuťovou symfonii. Závistivé pohledy již neminou váš stůl, když na něm bude přímo z říše sladkosti zářit tento lahodný větrník se sladkou vanilkovou náplní. Dopřejte si okouzlující výtvor, kterým potěšíte své chuťové pohárky.

Suroviny

  • 250 ml vody
  • 125 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vanilkový cukr
  • čerstvé ovoce na ozdobení
  • mletý cukr na posypání

Postup

  1. Do hrnce dejte vodu a máslo a rozpusťte při středním ohni.
  2. Postupně přisypte hladkou mouku a rychle zamíchejte, dokud se vše spojí a těsto začne odlepovat od stěn hrnce.
  3. Odstavte od ohně a za stálého míchání postupně přidejte vejce a vanilkový cukr. Promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
  4. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou tryskou a stříkejte na plech větrníkové těsto ve tvaru koleček o průměru 6 cm. Nechte dostatečný prostor mezi jednotlivými kolečky na plechu, protože během pečení se větrníky rozpuknou.
  5. Plech s větrníky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C asi 25-30 minut, dokud nejsou větrníky zlatavě hnědé a suché uvnitř.
  6. Mezitím si připravte vanilkovou náplň. Ve větším hrnci smíchejte mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkový cukr. Vše důkladně promíchejte a při středním ohni vařte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a nechte vychladnout.
  7. Vychladlé větrníky nařízněte na poloviny, naplňte je vanilkovou náplní a sestavte zpět.
  8. Pro větrníky můžete použít čerstvé ovoce na ozdobení, například jahody nebo maliny. Posypte ještě mletým cukrem a podávejte.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *