23. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Chutná a zdravá zeleninová směs nazvaná „Zeleninový ratatouille s bazalkou“. Tento recept vám nabízí příležitost využít sezónní zeleninu a vytvořit výjimečně lahodné jídlo. Připravte si plátek cukety, baklažánu, rajčat a papriky, které jsou smíchány se sladkou cibulkou a aromatičkou bazalkou. Tato bohatě dochucená směs se následně dusí v páře, čímž vzniká jedinečná chuť a textura. Tento jednoduchý a přitom zároveň elegantní recept je ideální jako příloha nebo hlavní jídlo. Vyzkoušejte zdravou a osvěžující variantu zeleninového ratatouille s bazalkou a rozzářte své chuťové buňky!
Suroviny
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 3 papriky (červené, žluté, zelené)
- 1 cibule
- 3 rajčata
- 3 stroužky česneku
- Čerstvá bazalka
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup
- Krokem číslo jedna je příprava zeleniny. Cukety, baklažány a papriky nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na drobné kousky.
- Rajčata zbavíme slupky a nasekáme je na malé kousky.
- V hrnci zahřejeme trochu olivového oleje a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Dusíme je na mírném ohni, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájené cukety, baklažány a papriky. Promícháme a dusíme dalších 5-7 minut.
- Přidáme nasekaná rajčata a dochutíme solí a pepřem.
- Vše krátce povaříme a pak necháme vařit na mírném ohni pod pokličkou asi 30 minut.
- Před podáváním posypeme jemně nasekanou čerstvou bazalkou.
- Hotový zeleninový ratatouille můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu například k masu nebo rýži.