23. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne s rajčatovou omáčkou je lahodný italský recept, který zaručuje vynikající chuťový zážitek. Tato vrstvená pástní specialita je připravena s čerstvými listy těstovin a plná bohaté rajčatové omáčky, která je oživena aromatickými bylinkami a kořením. Tento recept je ideální pro milovníky tradičních italských jídel a určitě potěší každého gurmána. Nechte se okouzlit jedním z nejznámějších italských pokrmů a dopřejte si chutné a sýté lasagne s rajčatovou omáčkou.
Lasagne s rajčatovou omáčkou
Suroviny:
- 250 g lasagní
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 800 g rajčatové omáčky
- 200 ml mléka
- 150 g mouky
- 150 g másla
- 100 g strouhaného sýra
- sůl, pepř, oregano
Postup:
- Na pánvi si rozpalte olej a osmahněte cibuli dozlatova.
- Přidejte mleté hovězí maso a česnek a opékejte, dokud maso není zcela uvařené.
- Přidejte rajčatovou omáčku a nechte omáčku povařit. Při vaření přidávejte sůl, pepř a oregano dle chuti.
- Mezitím si připravte bílou omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
- Postupně přilejte mléko a vařte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá omáčka.
- Při dokončování omáčky přidejte strouhaný sýr a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Vyklopte jednu vrstvu rajčatové omáčky do pekáče a položte na ni vrstvu lasagní.
- Poté položte další vrstvu rajčatové omáčky a opět vrstvu lasagní. Pokračujte toto střídání, dokud nemáte v pekáči všechny suroviny spotřebované.
- Na vrchu poslední vrstvy lasagní nalijte bílou omáčku a posypte strouhaným sýrem.
- Předehřejte troubu na 180°C a pečte lasagne asi 30 minut, nebo dokud nejsou lasagne propečené a sýr na vrchu zlatavý.
- Vyndejte lasagne z trouby a nechte chvíli odpočinout. Poté nakrájejte na porce a podávejte.