21. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Ragu alla bolognese – tradiční italský recept, který vám přinese skvělý zážitek ze světa chutí. Uvařte si lahodnou a bohatou omáčku z mletého masa, zeleniny a rajčat, která se skvěle hodí k těstovinám. Vyzkoušejte tento klasický recept a poznáte, proč je ragu alla bolognese tak oblíbený po celém světě. Připravte tento pokrm i vy a vychutnejte si italskou kuchyni plnou autentických a pikantních chutí.
Suroviny
- 300 g mletého hovězího masa
- 100 g mleté vepřového masa
- 1 střední cibule, nakrájená na drobné kostičky
- 1 střední mrkev, nakrájená na drobné kostičky
- 1 střední stoupa rajčat, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 400 g krátkých těstovin (např. tagliatelle nebo penne)
- 100 ml červeného vína
- 100 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Parmazán na posypání
Postup
- Na sporáku si připravte velký hrnec nebo hlubokou pánev.
- Rozehřejte olivový olej na středním plameni.
- Přidejte do pánve nakrájenou cibuli a mrkev a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi 1 minutu, dokud nezačne vonět.
- Přidejte mleté hovězí a vepřové maso do pánve a smažte ho dohněda. Pravidelně promíchejte, abyste získali jemnou strukturu hovězího masa.
- Přidejte rajčata, oregano a bazalku. Promíchejte a nechte ragú vařit bez víka na nízkém plameni asi 1,5 hodiny, nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Během vaření ragú přiveďte osolenou vodu v hrnci k varu, přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, nebo dokud nejsou al dente.
- Přidejte červené víno a vývar do ragú a nechte vařit dalších 10-15 minut, aby se chutě propojily.
- Ochutnejte ragú a případně dochuťte solí a pepřem.
- Sceděte těstoviny a přidejte je přímo do pánve s ragú. Smíchejte, aby se omáčka rovnoměrně rozložila na těstoviny.
- Servírujte ragú alla bolognese posypané nastrouhaným parmazánem. Dobrou chuť!