21. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte jednoduchý a zdravý recept? Vyzkoušejte náš recept na výživnou quinou s lahodnou houbovou omáčkou. Quinoa je rostlina bohatá na bílkoviny a vlákninu, která dodává vašemu jídlu nutriční hodnoty. Houbová omáčka přidává jemnou chuť a šťavnatost k jídlu. S tímto receptem se nejen zasytíte, ale také si pochutnáte na chutném jídle plném zdravých přísad. Vyzkoušejte ho ještě dnes a dopřejte si šťavnaté jídlo.
Suroviny
- 1 hrnek quinuy
- 200 g hub (např. žampiony)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ hrnku zeleninového vývaru
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Quinuu důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
- Houby omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
- Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- Do hrnce dejte olivový olej a rozehřejte ho.
- Na rozehřátý olej přidejte cibuli a česnek a restujte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájené houby a smažte je dozlatova.
- Přidejte quinuu a zeleninový vývar.
- Za stálého míchání nechte směs začít vařit.
- Ztlumte plamen a nechte vařit pod pokličkou asi 15 minut, dokud quinua není měkká.
- Přidávejte postupně smetanu a důkladně promíchejte.
- Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Omáčku podávejte teplou jako přílohu nebo samostatné jídlo.