20. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Kushari je ikonický egyptský pokrm, který je plný chutí a textur. Tato plná a sýtná směs rýže, makaronů, čočky a cizrny je dokonale vyvážená kořeněným omáčkem z rajčat a octa. Tento recept je nejen jednoduchý a připravitelný během chvilky, ale také zdravý a výživný. Překvapte své chuťové pohárky tímto výjimečným egyptským pokrmem a dopřejte si cestu do orientální kuchyně.
Suroviny
- 1 hrnek rýže
- ½ hrnku hnědých špaget
- ½ hrnku pohanky
- 1 hrnek červenéch lentilků
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme rýži. Rýži opláchneme ve studené vodě a uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu. Necháme vychladnout.
- Pohanku opláchneme a uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu. Necháme vychladnout.
- Hnědé špagety přelámejte na menší kusy a uvařte ve slané vodě, dokud nejsou al dente. Poté je osušte a opečte na pánvi s olivovým olejem až zezlátnou.
- Lentilky si opláchneme a uvaříme v osolené vodě do měkka, přibližně 15-20 minut. Necháme okapat.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli do zlatova. Přidáme jemně nasekaný česnek, mletý kmín a koriandr. Orestujeme dalších pár minut.
- Do cibulové směsi přidáme předvařené lentilky a osolíme, opepříme podle chuti. Vše necháme restovat alespoň 5 minut, aby se chutě propojily.
- Hotovou směs podáváme s připravenou rýží, pohankou a opečenými špagetami. Podle chuti můžeme přidat i omáčku z rajčat.