20. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
Krétský slaný koláč
zdroj: Recepty 24/7

Krétský slaný koláč ⁢je autentickým řeckým receptem, který vám přinese chuť Středomoří přímo do kuchyně.‍ Tento jednoduchý a chutný koláč je připravený z křehkého těsta, které je ‌naplněné pikantním feta sýrem, zeleninou a olivami. Slaný koláč je perfektní jako hlavní jídlo nebo ⁣jako svačina. Vyzkoušejte tento krétský pokrm a ponořte se do bohatých chutí řecké kuchyně!​

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 ‍g soleného sýra
  • 3 ⁤vejce
  • 1 lžička⁢ soli
  • 1 lžička pepře
  • 1‌ lžička ⁤sušeného oregana
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

Postup

  1. V míse smíchejte mouku s částí nastrouhaného másla.
  2. Přidejte⁤ vejce,⁢ sůl,⁣ pepř a vše důkladně promíchejte.
  3. Vypracujte hladké těsto a nechte ho odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
  4. V mezičase nastrouhejte sýr.
  5. Těsto⁤ rozdělte‍ na dvě stejné ⁤části.
  6. První část těsta rozválejte a vložte do vymazaného plechu.
  7. Natřete těsto nastrouhaným sýrem.
  8. Druhou část těsta také rozválejte a přikryjte jím sýr.
  9. Pokličte okraje těsta a potřete rozšlehaným vejcem.
  10. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po ⁢dobu 40-50 minut, nebo dokud koláč nedosáhne zlatavé barvy.
  11. Nechte koláč ⁤vychladnout a krájejte na čtverečky.
  12. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *