19. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
Rajčatová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Rajčatová polévka je svěží a lahodná chuťová bomba plná vitamínů. Tento tradiční český recept je ideální pro letní obědy nebo lehkou večeři. Zubní rajčata jsou vařená a smíchána s cibulí, česnekem a bylinkami, což vytváří bohatou a aromatickou polévku. Tato jednoduchá rajčatová polévka se může podávat horká nebo chladná a je skvělou alternativou k tradičním polévkám.

Suroviny

  • 1 kg rajčat (oloupaných a nakrájených na kousky)
  • 2 cibule (nakrájené nadrobno)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • ½ hrnku smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli spolu s česnekem, dokud nezezlátne.
  2. Přidejte nakrájená rajčata, cukr a oregano. Smažte ještě asi 5 minut, nebo dokud rajčata změknou.
  3. Pokud máte mixér, přesuňte obsah hrnce do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud nemáte mixér, můžete polévku rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
  4. Přidejte vývar, osolte a opepřete dle chuti. Povařte polévku asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily.
  5. Před podáváním vmíchejte do polévky smetanu a přivedte k varu. Hotovou polévku můžete ještě dochutit solí a pepřem podle potřeby.
  6. Servírujte horkou s čerstvými bylinkami na ozdobu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *