19. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
Zapečená dýňová polévka
zdroj: Recepty 24/7

Zapečená dýňová polévka je lahodný a zdravý recept, který vám přinese chuťovou explozi. Tato polévka využívá sezónních surovin, jako je dýně, cibule a česnek, které jsou smíchány se smetanou a kořením. Poté se polévka zapeče s křupavým sýrem, který dodává hloubku a texturu. Tato jednoduchá a výživná polévka je perfektní pro chladné zimní večery a skvělá alternativa k tradičním polévkám. Užijte si skvostnou chuť a výhody, které přináší zapečená dýňová polévka!

Suroviny

  • 1 malá dýně hokkaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Dýni očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  3. Přidáme nakrájenou dýni a restujeme ji společně s cibulí a česnekem asi 5 minut.
  4. Přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu na střední a vaříme asi 15-20 minut, dokud není dýně měkká.
  5. Pomocí mixéru rozmixujeme polévku do hladkého stavu.
  6. Přidáme smetanu, mletý kmín, badyán a skořici. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  7. Polévku nalijeme do zapékací mísy a dáme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia.
  8. Pečeme přibližně 20 minut, dokud se na povrchu polévky nevytvoří lehká zlatá kůrka.
  9. Hotovou zapečenou dýňovou polévku podáváme s čerstvým chlebem nebo plátkem sýra.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *