19. 9. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Moqueca de Peixe je tradiční brazilský rybí pokrm plný exotických chutí. Tento recept se připravuje z čerstvého rybího masa, kokosového mléka, dvojice paprik, rajčat a dalších aromatických ingrediencí. Přidání koriandru a limetky dodává pokrmu osvěžující citrusovou chuť. Připravte si tento jednoduchý a lahodný recept na Moqueca de Peixe a objevte chuťové dobrodružství Brazílie přímo ve své kuchyni.
Suroviny
- 600 g rybího filé (např. treska, losos)
- 2 cibule
- 2 rajčata
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 4 stroužky česneku
- 1 limeta (šťáva)
- 200 ml kokosového mléka
- 2 lžíce dendê oleje (červený palmový olej)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- koriandr na ozdobení
Postup
- Krojte cibuli na plátky, rajčata na kousky a papriky na proužky.
- Na oleji orestujte cibuli dozlatova.
- Přidejte papriky a pokračujte v pečení dalších 5 minut.
- Přidejte rajčata a česnek a nechte vařit dalších 3 minuty.
- Přidejte kokosové mléko, šťávu z limetky a dendê olej.
- Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut.
- Přidejte rybí filé a vařte dalších 10-15 minut, dokud ryba nebude hotová a nasákne do sebe chuť z omáčky.
- Při dochucování použijte sůl a pepř podle své chuti.
- Suroviny míchejte opatrně, aby se ryba nerozpadla.
- Hotové jídlo ozdobte koriandrem a podávejte s rýží.