18. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí burgundská specialita je vynikající recept, který vám přinese bohatou a chutnou chuť francouzské kuchyně. Tento recept zahrnuje kvalitní hovězí maso vařené v červeném víně s aromatickými bylinkami, cibulí a česnekem. Výsledkem je jemně měkké a šťavnaté maso, které se krásně doplňuje s omáčkou a přílohami, jako jsou pečené brambory nebo čerstvá bageta. Hovězí burgundská specialita je jednoduchý, ale elegantní recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (svíčková, roštěná nebo jiné měkké maso)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 2 stroužky česneku
- 250 ml červeného vína
- 250 ml vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Krájejte hovězí maso na menší kousky a osolte je.
- Slaninu nakrájejte na kostičky.
- Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
- Do hrnce dejte na středním ohni rozpustit slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a mrkev a opékejte, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájené maso, prolisovaný česnek, tymián a papriku. Smažte, dokud maso nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte mouku a za stálého míchání zalijte vínem a vývarem.
- Vložte rajčatový protlak a promíchejte.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Přiveďte k varu, zakryjte hrnec a nechte dusit při nízké teplotě přibližně 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.
- Před podáváním dochuťte solí a pepřem dle chuti.
- Burgundskou specialitu podávejte s rýží, bramborami nebo chlebem.