17. 9. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněná thajská polévka je lahodný a exotický pokrm plný chuti. Tato slavná thajská specialita kombinuje pikantní koření, čerstvé bylinky a aroma kokosového mléka. S jemně nakrájenými zeleninou, kuřecím masem a garnýrou z škrobových nudlí nejde tento recept jen tak přehlédnout. Připravte si svou vlastní thajskou polévku a užijte si osvěžující a zdravý zážitek z chutí jihovýchodní Asie.
Suroviny
- 400 g kuřecích prsou
- 200 g krevet
- 3 lžíce červené kari pasty
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce olivového oleje
- 800 ml kuřecího vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 1 limeta (šťáva)
- čerstvá koriandr a bazalka (na dozdobení)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a smažíme dalších pár minut.
- Přidáme kari pastu a smažíme asi 1 minutu, dokud se cibule a česnek neobejvují celé v kari pastě.
- Přidáme nakrájená kuřecí prsa a osmahneme je ze všech stran, dokud nezezlátnou.
- Přidáme krevety a smažíme je spolu s kuřecím masem asi 2 minuty, dokud nezezlátnou.
- Přidáme rybí omáčku, cukr, sůl, pepř, kuřecí vývar a kokosové mléko. Promícháme a vaříme asi 15 minut, než kuřecí maso i krevety dokonale uvaříme.
- Přidáme limetovou šťávu a ochutnáme. Případně můžeme přidat ještě rybí omáčku nebo cukr podle chuti.
- Podáváme s čerstvou koriandrem a bazalkou, posypané na talíři.