17. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečený kralík se šípkovou omáčkou je lahodné a zdravé jídlo pro všechny milovníky masa. Tento recept vyniká kombinací křehkého a šťavnatého pečeného kralíka s bohatou omáčkou vyrobenou z čerstvých šípků. Omáčka je sladce pikantní a příjemně aromatická díky přídavku medu, hřebíčku a skořice. Tento kulinářský zážitek určitě potěší vaše chuťové buňky a přidá do vaší kuchyně novou inspiraci. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept na pečeného kralíka se šípkovou omáčkou a rozzářte svá jídla!
Suroviny
- 1 kralík
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce oleje
- 500 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
- 2 lžíce šípkového džemu
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce hořčice
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
Postup
- Kralíka omyjeme, osušíme a nakrájíme na porce.
- Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek na plátky.
- V rendlíku rozpálíme olej a osmahneme cibuli s česnekem, dokud nezezlátne.
- Přidáme kousky kralíka a opečeme z obou stran dozlatova.
- Zalijeme vývarem, přidáme šípkový džem a hořčici.
- Osolíme, opepříme a přidáme bylinky dle chuti.
- Králika přikryjeme pokličkou a pečeme při teplotě 180°C po dobu 1,5 – 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Ve větší pánvi si připravíme zápražku – na rozpáleném oleji zpěníme hladkou mouku.
- Zápražku zalijeme omáčkou z kralíka, důkladně promícháme a povaříme, dokud nezhoustne.
- Pokud je potřeba, můžeme omáčku dochutit sůlí, pepřem či bylinkami.
- Králika servírujeme s omáčkou a přílohou dle chuti.