17. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Ragu Bolognese s těstovinami je tradiční italské jídlo plné bohaté chuti a aromatických vůní. Tento recept vás přenesie do srdce italské kuchyně a bude potěšením pro vaše chuťové buňky. Kombinace jemné mleté hovězího masa, rajčat, cibule, mrkve a koření vytváří chuťovou explozi, která skvěle ladí s al dente těstovinami. Připravte si dávku tohoto výtečného ragu a užijte si autentickou italskou delikatesu přímo v pohodlí vašeho domova.
Suroviny
- 500g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 stonky celeru
- 400g strouhaných rajčat
- 100g rajčatového protlaku
- 200ml vývaru
- 200ml červeného vína
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička cukru
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- cereálie (případně gluten) – podle vlastní volby pro přípravu těstovin
Postup
- Na pánvi s trochou olivového oleje osmahněte jemně nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer a nechte chvíli dusit, dokud zelenina nezměkne.
- Přidejte mleté maso a smažte ho dohněda.
- Přidejte strouhaná rajčata, rajčatový protlak, vývar a červené víno.
- Přidejte sušené bylinky, cukr, sůl a pepř podle chuti.
- Nechte omáčku provařit na středním ohni asi 20-30 minut, dokud se neztuhnoute a nezhustne.
- V mezičase uvařte těstoviny v osolené vodě podle návodu na obalu.
- Omáčku podávejte s uvařenými těstovinami a posypte čerstvým parmazánem nebo petrželkou podle chuti.