16. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajská polévka je lahodná a chutná česká specialita, která se stala oblíbenou po celém světě. Tato lehká a osvěžující polévka je připravena z čerstvých rajčat, cibule, zeleniny a aromatických bylinkových koření. Rajská polévka je skvělá jako předkrm nebo lehký oběd. Najdete zde jednoduchý recept na rajskou polévku, který vám ukáže, jak jednoduše ji připravit doma a vychutnat si pestré chutě české kuchyně. Užijte si tento skvělý pokrm plný čerstvých přísad a překvapte svou rodinu nebo hosty!
Suroviny
- 500 g rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného bazalku
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
Postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na čtvrtky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
- Na pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a smažte je spolu s cibulí a česnekem, dokud se nezačnou rozpadat.
- Přidejte zeleninový vývar, cukr a sušený bazalk a nechte vařit asi 15-20 minut.
- Odstraňte polovinu polévky a rozmixujte ji do hladka. Poté ji přilijte zpět do zbytku polévky a promíchejte.
- Případně dochuťte solí a pepřem a nechte polévku krátce provařit.
- Podávejte teplou a ozdobte ji čerstvým bazalkem.