16. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Toto lahodné kuře Provençale s bylinkovou omáčkou je perfektní volbou pro všechny milovníky francouzské kuchyně. Zárukou úspěchu jsou kuřecí kousky smažené dozlatova a poté podávané s bohatou omáčkou plnou bylinek, která dodává jídlu nezapomenutelnou chuť. Připravte si tuto lahůdku snadno a rychle a vychutnejte si nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Recept na Kuře Provençale s bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 4 kuřecí prsa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 250 ml vývaru
- 2 lžíce rajčatového koncentrátu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce čerstvé petrželky, nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180°C.
- Kuřecí prsa osolíme a opepříme ze všech stran.
- V hluboké pánvi nebo hrnci zahřejeme olivový olej a na něm osmahneme cibuli a česnek, dokud nezačnou lehce hnědnout.
- Přidáme kuřecí prsa a orestujeme je ze všech stran, dokud nezezlátnou.
- Přidáme sušené bylinky (oregano a tymián) a osmahneme je spolu s kuřecími prsy, aby uvolnily svůj aroma.
- Poté zalijeme vývarem a přidáme rajčatový koncentrát. Promícháme a necháme vařit při mírném varu 15-20 minut, dokud kuřecí prsa nejsou dokonale propečená a omáčka se zredukuje.
- Na závěr přidáme smetanu ke šlehání a petrželku. Dochutíme solí a pepřem podle chuti, a vaříme dalších 2-3 minuty, dokud se omáčka nezahustí.
- Servírujeme kuřecí prsa s bylinkovou omáčkou a můžeme je podávat s rýží nebo bramborovou kaší.