16. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Zapečený zeleninový plát z íránské kuchyně je lahodný a výživný recept, který vám přinese exotický zážitek přímo do vaší kuchyně. Kombinace bohaté zeleniny, aromatických bylinek a koření vytváří dokonalou harmonii chutí. Tato tradiční íránská specialita je plná zdravých výživných látek a vhodná pro všechny milovníky zeleniny a exotických pokrmů. Nenechte si ujít možnost vyzkoušet tento fantastický recept a dopřát si skutečně jedinečný gastronomický zážitek.
Suroviny:
- 400 g rýže
- 2 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 2 papriky (různé barvy)
- 200 g cherry rajčat
- 1 citron
- 2 lžičky mletého kurkumy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvého mletého pepře
- čerstvá petržel a koriandr (na ozdobu)
Postup:
- Rýži důkladně opláchněte vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu. Následně ji nechte v osolené vodě namočenou přibližně na hodinu.
- Na pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne. Poté přidejte na tenké plátky nakrájenou cuketu, lilek a papriky a dusíme na mírném ohni, dokud nezměknou.
- Do zeleninové směsi přidejte na půlky nakrájená cherry rajčata a promíchejte. Poté přidejte mletý kurkumu, mletý koriandr, sůl a pepř. Podle potřeby můžete přidat ještě olej nebo vodu. Vařte směs asi 10 minut.
- Rýži přecedíme a přidáme ji do hrnce s vroucí osolenou vodou. Vaříme ji 8-10 minut a následně scedíme.
- Připravenou zeleninovou směs smícháme s uvařenou a sceděnou rýží. Jemně promícháme a přelijeme směsí do zapékací mísy.
- Citron rozkrojíme na půl a vymačkáme z něj šťávu. Touto šťávou potřeme povrch zeleninové směsi v zapékací misce.
- Plát následně přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 minut, dokud nevznikne zlatavá kůrka.
- Před servírováním můžeme posypat na drobno nasekanou petrželkou a koriandrem.