16. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Pokrm, který zaujme vaše chuťové pohárky – kuskus s jehněčím a sušenými švestkami! Tento recept kombinuje lahodně měkké kousky jehněčího masa s jemnou texturou kuskusu a sladkostí sušených švestek. Nejenže je tento pokrm bohatý na chuť, ale také je plný živin a vitamínů. Vyzkoušejte ho a prozkoumejte jedinečnou kombinaci chutí, která vám nezapomenutelně tají.
Suroviny
- 200 g kuskusu
- 400 g jehněčího masa (na kosti)
- 100 g sušených švestek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého skořice
- 500 ml vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Jehněčí maso osolíme, opepříme a na pánvi s olivovým olejem zprudka osmahneme z obou stran.
- Do hrnce přidáme na kosti rozdrcenou cibuli a oloupané stroužky česneku. Přidáme maso a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny nebo dokud maso nezměkne.
- V hrnci s horkou vodou rozpustíme trochu soli a vložíme kuskus. Necháme nabobtnat asi 5 minut, poté scedíme a propláchneme studenou vodou.
- Do směsi s jehněčím přidáme sušené švestky a kuskus. Přimícháme mletý kmín, koriandr a skořici. Promícháme a vaříme dalších 10 minut, než se všechny přísady propojí. Případně dochutíme solí a pepřem.
- Kuskus s jehněčím podáváme posypané nasekanou petrželkou jako ozdobu.