15. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte lahodné vepřové pérka provençálským stylem! Tento recept vám přinese kombinaci bohatých chutí s mediteránním šmrncem. Vepřová pérka jsou marinovaná v aromatické provençálské směsi bylinek a koření, která jim dodává neuvěřitelnou chuť. Poté jsou pečená do křupava a servírovaná s osvěžující bylinkovou omáčkou. Dopřejte si jedinečný gastronomický zážitek s tímto receptem na vepřová pérka provençálským stylem.
Suroviny
- 500 g vepřových perek
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce čerstvého oregana
- 1 citron (šťáva a stroužky)
- sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce medu
Postup
- Smíchejte v misce olivový olej, prolisovaný česnek, nahrubo nasekané bylinky, šťávu a na tenké plátky nakrájenou kůru z citronu, sůl a pepř.
- Pěrka omyjte, osušte a přidejte je do marinády. Prostřídejte je, aby byly marinované rovnoměrně.
- Nechte maso odležet v chladu po dobu alespoň 30 minut, ideálně však přes noc, abyste dosáhli maximálního aroma.
- Po odležení předehřejte troubu na 200°C.
- Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem.
- Položte marinované pěrka na plech a pečte je v troubě po dobu 30-35 minut, nebo dokud nejsou pěkně zlatavé.
- Na pánvi rozehřejte med, přidejte opečené pěrka a promíchejte tak, aby byla všechna masa potažená medem.
- Podávejte s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.