15. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Marocký brokolicový salát je osvěžující a zdravá alternativa tradičních salátů. Tento recept kombinuje čerstvé brokolice s exotickými ingrediencemi a přináší tak do vaší kuchyně skvělou chuť a výživu. Tento salát je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu, což ho činí ideálním pro podporu zdravého stravování. S přidáním olivového oleje, citrónové šťávy, nakrájených datlí a mandlí se zde potkávají různé chutě a textury, vytvářející neodolatelný chuťový zážitek. Připravte si tento jednoduchý a chutný salát a dejte svému jídelníčku zdravý nádech s marockým brokolicovým salátem.
Suroviny
- 1 střední brokolice
- ½ červené cibule, nakrájené na tenké plátky
- ½ šálku sušených červených švestek, nakrájených na drobné kousky
- ½ šálku slaných arašídů, nasekaných na menší kusy
- ¼ šálku nakrájených lístků máty
- Na dresing:
- Šťáva z 1-2 citronů
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 čajová lžička mletého krejčíku
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Brokolici rozdělte na menší růžičky a pěkně je omyjte pod tekoucí vodou.
- V hrnci s vroucí osolenou vodou vařte brokolici asi 3-4 minuty, nebo dokud nebude al dente – tedy jen lehce kousavá. Po uvaření brokolici nechte okapat a vychladnout.
- V míse smíchejte brokolici, nakrájenou červenou cibuli, sušené červené švestky, slané arašídy a nakrájenou mátu.
- Pro dresing smíchejte šťávu z citronu, olivový olej, med, mletý krejčík, sůl a pepř v menší misce. Dobře promíchejte, dokud nedostanete jednolitou směs.
- Před servírováním polejte brokolicový salát připraveným dresingem a jemně promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Salát můžete podávat hned nebo nechat v chladničce odležet alespoň 30 minut, aby se chutě prolnuly.
- Dobrou chuť!