15. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Arabský kuřecí tagine je lahodný tradiční pokrm pocházející z arabské kuchyně. Tento recept kombinuje kuřecí maso s exotickými kořeněnými omáčkami a rozinky, což vytváří bohatou a chutnou chuťovou kombinaci. Lahodná vůně a jemný aroma koření vám zaručí zážitek z orientální kuchyně. Připravte si tento jednoduchý a zdravý recept, který si oblíbíte jak na oběd, tak na večeři. Užijte si jedinečnou chuť Arabie s tímto kuřecím tagine!
Suroviny
- 600 g kuřecího masa (stehna nebo prsa)
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté římského kmínu
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 citron (šťáva)
- 200 g sušených švestek
- 200 g sušených meruněk
- 400 ml kuřecího vývaru
- ½ hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- sůl dle chuti
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek jemně nasekejte.
- V hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli s česnekem, dokud nezezlátnou.
- Přidejte nakrájené kuřecí maso a opékejte ho, dokud nezezelená.
- Přidejte mletý kmín, skořici, koriandr, zázvor, římský kmín a černý pepř. Směs dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přilijte šťávu z citronu a přidejte sušené švestky a meruňky.
- Zalijte kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu a nechte tagine vařit pod pokličkou asi 45 minut, dokud kuřecí maso nezměkne.
- Před podáváním posypte jídlo nasekaným čerstvým koriandrem a dochuťte solí dle chuti.
- Servírujte tajine s chlebem nebo kuskusem.