14. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Chana masala je pikantní a aromatický recept z indické kuchyně, který se připravuje s cizrnanovými bobulemi a kořením. Tento chuťově bohatý a výživný pokrm je plný bílkovin a vlákniny, což ho činí ideálním pro vegetariány i vegany. S jemnou kombinací koriandru, kurkumy, zázvoru a dalších koření je chana masala oslnivě chutná a příjemně kořeněná. Doporučujeme podávat tento exotický recept s rýží, naan chlebem nebo pita chlebem pro dokonalou indickou konzistenci. Užijte si autentický indický zážitek přímo ve vaší kuchyni s tímto fantastickým receptem na chana masala!
Suroviny
- 2 hrnky sušených cizrny
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 středně velká rajče, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička garam masaly (směs indických koření)
- 1 červená paprika, nakrájená na proužky
- 1/2 citronu, šťáva vymačkaná
- čerstvý koriandr na ozdobu (volitelné)
- sůl dle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci namočte sušenou cizrnu přes noc nebo minimálně na 6 hodin.
- Namočenou cizrnu opláchněte a dejte vařit do hrnce s dostatečným množstvím vody. Vařte asi 1 hodinu, dokud cizrna není měkká.
- V menší pánvi zahřejte olej a osmahněte cibuli do zlatova.
- Přidejte stroužky česneku a smažte je spolu s cibulí asi 2 minuty.
- Přidejte mleté koření (kmín, koriandr, kurkumu, zázvor a garam masala) a smažte asi 1 minutu, dokud se neuvolní vůně.
- Přidejte rajče a smažte je spolu s kořením asi 5 minut, dokud se rajče nerozpustí a nepřidá jeho sladkou chuť do směsi.
- Přidejte papriku a smažte ji spolu s ostatními přísadami asi 3 minuty.
- Přidejte uvařenou cizrnu (bez vody) do pánve a promíchejte tak, aby se masala (směs koření) rovnoměrně rozložila mezi círnou i zeleninou.
- Pokud je jídlo příliš suché, přidejte trochu vody z vaření cizrny, aby se směs srostla dohromady.
- Pokud je potřeba, dosolte dle chuti.
- Pokud přejete, vymačkejte šťávu z půl citronu a přidejte ji do hrnce. Promíchejte.
- Před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem (volitelně).
- Podávejte s rýží nebo indickým chlebem (naan).