14. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Naše lahodné recept na falafel je jedním z nejoblíbenějších veganských jídel. Křupavé zlatohnědé kuličky z cizrny, petržele a koření představují perfektní alternativu k masovým pokrmům. Náš recept vám pomůže připravit autentický falafel, který je lehký na trávení a plný chuťových látek. Vytvořte si vlastní falafelové menu již dnes a okusťte lahodný kousek Blízkého východu.
Falafel
Suroviny
- 250 g suchých cizrny
- 1 cibule, nakrájená na menší kousky
- 4 stroužky česneku, oloupané a nasekané
- 1 hrst čerstvé petrželky, nasekané
- 1 hrst čerstvé koriandru, nasekané (není-li chuťově přijatelné, můžete jej vynechat)
- 1 a 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce mouky
- 1 a 1/2 lžičky soli (dle chuti)
- Čerstvě mletý pepř (dle chuti)
- Rostlinný olej pro smažení
Postup
- Večer předem namočte cizrnu do vody a nechte nabobtnat.
- Nakrájenou cibuli, česnek, petrželku a koriandr dejte do mixéru a rozmixujte.
- Přidejte namočenou a sceděnou cizrnu, mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, červený pepř, skořici, mouku, sůl a pepř dle chuti.
- Mixujte, dokud nedostanete jemnou pastu. Přidejte trochu vody, pokud směs není dostatečně lepkavá.
- Směs promíchejte a nechte odpočinout 30 minut až 1 hodinu v lednici.
- Formujte malé kuličky přibližně o velikosti vlašského ořechu z připravené směsi.
- Rostlinný olej zahřejte na rozpálenou pánvi a opatrně vložte kuličky falafelu. Smažte je po dobu 3-4 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé z obou stran.
- Odstraňte falafel z oleje a nechte je okapat na papírovém ubrousku.
- Servírujte teplé s omáčkou na bázi jogurtu, tahini nebo jinou oblíbenou omáčkou.