14. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Jablečný koláč se skořicí je lahodný a aromatický dezert, který uspokojí každou chuťovou buňku. Vychutnejte si křupavý korpus plný šťavnatých jablek posypaných ovocným cukrem a dochucených lahodnou skořicí. Tento klasický recept vám přinese pocit tepla a pohody, ideální pro chladné podzimní dny. Připravte si tento jednoduchý koláč a dopřejte si sladkou radost plnou vůní skořice a křupavosti jablek. Neodolatelná kombinace pro každého milovníka dezertů!
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 kg jablek
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- šťáva z 1 citronu
- 1 vanilkový cukr
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, cukr a máslo nakrájené na kousky.
- Pomocí prstů nebo mixéru vytvoříme drobivou konzistenci těsta.
- Přidáme vejce a promícháme, dokud vznikne hladké těsto.
- Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme ho odpočinout v lednici asi 30 minut.
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky.
- Do jablek přidáme cukr, skořici, citronovou šťávu a vanilkový cukr. Dobře promícháme.
- Těsto rozválíme na pomoučené ploše a přenášíme je do vymazaného koláčového plechu.
- Naplníme těsto jablečnou směsí.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut, nebo dokud těsto nezezlátne.
- Hotový koláč necháme vychladnout a podáváme. Dobrou chuť!