14. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Cibulová polévka s vínem je lahodná a aromatická polévka, která vám rozproudí chuťové buňky. Tato tradiční česká specialita je připravena z jemně nakrájené cibule, která se dusí na másle až karamelizuje. Přidání červeného vína dodává polévce bohatou hloubku chuti a elegantní nádech. Tato chutná polévka je výtečnou volbou pro chladné zimní večery nebo jako předkrm při slavnostním menu. Své hosty jistě ohromíte jedinečnou kombinací cibule a vína v této výborné polévce.
Suroviny
- 4 velké cibule
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžíce červeného octa
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 1 lžíce strouhaného sýra
- chlebové křutony (podle chuti)
Postup
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
- V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem.
- Přidejte nakrájenou cibuli a cukr, nechte cibuli lehce zesklovatět.
- Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání orestujte cibuli do zlatova.
- Zalijte cibulovou směs vínem a vařte, dokud se alkohol nevyvaří.
- Přidejte majoránku, tymián, ocet, sůl a pepř podle chuti.
- Zalijte vše horkou vodou a vařte polévku přibližně 30 minut, dokud cibule nezměkne.
- Polévku lehce rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody a přivedte k varu.
- Podávejte polévku posypanou strouhaným sýrem a s chlebovými křutony.