14. 9. 2023
Autor: Roman Žák
Cibulová polévka s vínem
zdroj: Recepty 24/7

Cibulová polévka s vínem je lahodná a aromatická polévka, která vám rozproudí chuťové buňky. Tato tradiční česká specialita je připravena z jemně nakrájené cibule, která se dusí na másle až karamelizuje. Přidání červeného vína dodává polévce bohatou hloubku chuti a elegantní nádech. Tato chutná polévka je výtečnou volbou pro chladné zimní večery nebo jako předkrm při slavnostním menu. Své hosty jistě ohromíte jedinečnou kombinací cibule a vína v této výborné polévce.

Suroviny

  • 4 velké cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžíce červeného octa
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce strouhaného sýra
  • chlebové křutony (podle chuti)

Postup

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké proužky.
  2. V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem.
  3. Přidejte nakrájenou cibuli a cukr, nechte cibuli lehce zesklovatět.
  4. Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání orestujte cibuli do zlatova.
  5. Zalijte cibulovou směs vínem a vařte, dokud se alkohol nevyvaří.
  6. Přidejte majoránku, tymián, ocet, sůl a pepř podle chuti.
  7. Zalijte vše horkou vodou a vařte polévku přibližně 30 minut, dokud cibule nezměkne.
  8. Polévku lehce rozmixujte pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
  9. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vody a přivedte k varu.
  10. Podávejte polévku posypanou strouhaným sýrem a s chlebovými křutony.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *