14. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Ragu bolognese je klasický italský recept plný chuti a aromatických přísad. Jeho bohatá omáčka se připravuje z mletého masa, rajčat, cibule, mrkve a česneku. Tato pochoutka je neodmyslitelnou součástí italské kuchyně a nabízí dokonalou kombinaci plnotučnosti masa a sladkosti rajčat. Kombinujte ho s těstovinami nebo polentou a lahodným Parmezánem a přineste do svého domácího menu italskou atmosféru. S naším podrobným receptem na ragu bolognese si snadno připravíte vynikající jídlo, které potěší celou rodinu.
Suroviny
- 500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 400 g rajčatového pyré
- 200 ml červeného vína
- 250 ml masového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Na středním ohni si rozehřejeme olivový olej v hrnci.
- Přidáme na kostky nakrájenou cibuli a dusíme, dokud se nezačne zlatit.
- Přidáme na drobno nakrájený česnek, mrkev a celer. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
- Přidáme mleté maso a smažíme, až dostane hnědou barvu. Rozdělíme ho vidličkou na menší kousky.
- Přidáme rajčatové pyré, červené víno, masový vývar, oregano, tymián, sůl a pepř.
Promícháme a necháme pomalu vařit bez pokličky přibližně hodinu, dokud se omáčka neokayfá. - Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- S vařenou těstovinou podáváme ragu bolognese posypané čerstvým parmazánem.