13. 9. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Jehněčí kabseh, též známý jako irácký jehněčí pilaf, je chutné tradiční irácké jídlo plné exotických chutí a vůní. Tento recept kombinuje nadýchanou základnu z rýže s jemností jehněčího masa, aromatickými kořením a zeleninou. Vyzkoušejte toto jedinečné jídlo plné lahodnosti a poznáte, proč je oblíbené na celém Blízkém východě. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si úžasnou jehněčí kabseh doma!
Suroviny:
- 500 g jehněčího masa
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého kardamomu
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky soli
- 250 g basmati rýže
- 500 ml vody
- 50 g másla
- ½ hrnku rozinek
- ½ hrnku nasekaných mandlí
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kousky. Cibuli, česnek a šalotku nakrájejte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli, česnek a šalotku, dokud nezezlátnou.
- Přidejte kousek maso a osmažte ho ze všech stran, dokud nezezděná.
- Přidejte mleté koriandr, kurkumu, kmín, skořici, kardamom, pepř a sůl. Promíchejte, aby se koření dobře spojilo s masem.
- Přidejte basmati rýži a vodu a nechte vařit při středním plameni, dokud rýže nezměkne a voda se nevypaří.
- Pokud je rýže stále tvrdá, přidejte trochu vody a vařte dál.
- V předposlední fázi zalijte rýži rozinkami a nasekanými mandlemi. Porce je nutno zamíchat.
- Na závěr přidejte máslo a znovu promíchejte.
- Podávejte pytlík do misky nebo na talíři a ozdobte nasekanou petrželkou.