12. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na ovesné nočky s houbovou omáčkou je ideální pro ty, kteří preferují zdravou a lehkou stravu. Ovesné nočky jsou vyrobeny z jemné ovesné mouky, která poskytuje bohatý zdroj vlákniny a živin. Houbová omáčka s plnou a bohatou chutí je připravena z čerstvých hub, cibule, česneku a bylinkové směsi. Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány nebo jako alternativa k tradičním těstovinovým pokrmům.
Suroviny
- 200 g ovesných vloček
- 200 ml vody
- 1 vejce
- Čerstvé bylinky (např. petrželka, tymián)
- 200 g hub (např. šampiňony)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 400 ml vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve připravte ovesné noky. V hrnci přiveďte vodu k varu a přidejte ovesné vločky. Vařte přibližně 5 minut, nebo dokud voda neztuhne.
- Do vychladlé ovesné kaše přidejte vejce a drobně nasekané čerstvé bylinky. Dobře promíchejte.
- Vzniklou směsí plníte rukou do hrubého cedníku, kterým prohnete a porcujte noky do vroucí osolené vody. Vařte je do změknutí, cca 5-7 minut.
- Mezitím si připravte houbovou omáčku. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte na plátky nakrájené houby. Restujte je do změknutí.
- Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání vařte ještě asi 2 minuty.
- Přilijte vývar a smetanu na vaření a za občasného míchání nechte vařit, dokud omáčka nezhoustne. Případně ji můžete dochutit solí a pepřem podle chuti.
- Varem uvařené noky sceďte a podávejte s houbovou omáčkou. Můžete přidat čerstvé bylinky na ozdobu.