11. 9. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s křenovou omáčkou je lahodným pokrmem, který spojuje krémovost a chutnou pikantnost. Tento recept vás přenese na chuťovou výpravu plnou lahodných kombinací. Křupavé zrna rýže absorbuje všechnu chuť a křenu a vytváří neuvěřitelně bohatou a krémovou konzistenci. Křenová omáčka dodává jídlu příjemně silnou a ostrou chuť. Risotto s křenovou omáčkou je ideálním jídlem pro milovníky pikantního a aromatického jídla. Podejte ho jako hlavní chod nebo jako přílohu k rybě či masu a užijte si skvělý a jedinečný gastronomický zážitek.
Risotto s křenovou omáčkou
Suroviny:
- 200g arborio rýže
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 500ml zeleninového vývaru
- 100ml bílého vína
- 100g parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička nastrouhaného křenu
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na pánvi rozehřejte máslo a olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a nechte je zesklovatět.
- Přidejte arborio rýži a promíchejte, aby se rýže obalila olejem.
- Zalijte rýži bílým vínem a vařte, dokud alkohol nevyprchá.
- Postupně přidávejte horký zeleninový vývar, jednu polévkovou lžíci najednou, a za stálého míchání vařte, dokud se rýže neprovaří a nezměkne (asi 20 minut).
- Přidejte nastrouhaný parmazán, citronovou šťávu a nakrájený křen. Míchejte, dokud se parmazán nerozpustí a omáčka zhoustne.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Nakonec podávejte risotto teplé s nadrobno nastrouhaným parmazánem navrch.