11. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Hovězí v Tikka Masala omáčce je lahodný indický recept, který získal popularitu po celém světě. Tenké plátky hovězího masa jsou marinovány ve směsi jogurtu, citronové šťávy a aromatických indických koření. Poté se maso griluje nebo smaží, dokud není krásně zlaté a šťavnaté. Omáčka Tikka Masala je bohatá na rajčata, cibuli, česnek a směs indických koření, což dodává jídlu bohatou a pikantní chuť. Servírujte s rýží nebo naan chlebem a užijte si exotickou chuť Indie přímo ve svém domě.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (plec nebo roštěnec)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 cm kousek zázvoru
- 2 lžíce tikka masala koření
- 400 g rajčat (krájená nebo lžíce rajčatového protlaku)
- 200 ml smetany ke šlehání
- olej na smažení
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Hovězí maso nakrájíme na menší kousky.
- Cibuli, česnek a zázvor nasekáme na jemno.
- V hrnci zahřejeme olej a osmahneme cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátnou.
- Přidáme tikka masala koření a smažíme ho spolu s ostatními ingrediencemi asi 1 minutu, aby se uvolnily všechny chutě a vůně.
- Přidáme nakrájené hovězí maso a smažíme ho, dokud není zvenku propečené zlatavě.
- Přidáme rajčata a smetanu ke šlehání. Promícháme a necháme vařit na středním ohni asi 15-20 minut, dokud maso není měkké a omáčka zahustne.
- Pokud je omáčka příliš silná, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
- Ochutíme solí a pepřem a podáváme s rýží nebo naan chlebem.