1. 8. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tradiční italské spaghetti carbonara je lahodná a jednoduchá pasta, která se stala ikonou italské kuchyně. Tento recept vás přenese přímo do srdce Itálie, kde budete mít možnost vychutnávat si plné a bohaté kombinace špaget, slaniny, vaječného žloutku, sýra a čerstvě mletého pepře. S měkkými, ale soudržnými sýrovými omáčkami a křupavou slaninou je tato klasická italská pochoutka dokonalým jídlem pro všechny milovníky dobrého jídla.
Suroviny
- 250 g spaghetti
- 150 g guanciale nebo pancetta
- 3 vejce
- 50 g parmazánu
- 50 g pecorina
- Čerstvě mletý černý pepř
- Extra panenský olivový olej
- Sůl podle chuti
Postup
- Spaghetti uvařte v osolené vodě al dente podle návodu na obalu. Poté očistěte a nakrájejte guanciale nebo pancettu na proužky či kostičky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte na něm guanciale nebo pancettu, dokud nezezlátne a nesáhne. Odstraňte z tepla a nechte vychladnout.
- V míse rozšlehejte vejce. Přidejte do mísy nastrouhaný parmazán a pecorino. Přidejte černý pepř a dle chuti osolte.
- Přidejte uvařené a odkapané spaghetti ke směsi vejce a sýra. Přidejte osmaženou guanciale nebo pancettu a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
- Hotové carbonara by mělo být krémovité a dobře promíchané. Podávejte ihned s dalším parmazánem a sýrem pecorino na posypání.