4. 8. 2023
Autor: Michaela Srncová
zdroj: Recepty 24/7
Náš recept na irácké kuře s rýží vám přinese okouzlující kombinaci tradic, chutí a vůní. Skvěle kořeněné kuřecí kousky jsou restované do zlatova a podávají se s nadýchanou rýží, která nasaje všechny lahodné šťávy. Užijte si tradiční irácký pokrm připravený v pohodlí vaší vlastní kuchyně a dopřejte svým chuťovým buňkám opravdový kulinářský zážitek. S našim jednoduchým receptem to zvládne každý!
Suroviny
- 4 kusy kuřecích stehenních řízků
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého skořice
- ½ lžičky chilli papriky
- 400 g rajčat z konzervy
- 200 g basmati rýže
- 400 ml kuřecího vývaru
- 4 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 4 lžíce nakrájeného citronového máty
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na oleji orestujte na másle nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidejte prolisovaný česnek a orestujte ho spolu s cibulí.
- Přidejte kuřecí stehenní řízky a restujte je, dokud nezezlátnou.
- Přidejte všechny koření (kurkumu, kmín, koriandr, skořici a chilli papriku) a smažte je s kuřecím masem asi 2 minuty, dokud se vůně neuvolní.
- Přidejte rajčata z konzervy včetně šťávy a promíchejte.
- Přidejte kuřecí vývar, osolte a opepřete podle chuti a nechte vařit asi 20 minut, dokud se kuře neudělá a omáčka nezhoustne.
- V kastrolu připravte rýži podle návodu na obalu.
- Na servírovací talíř dejte pár lžic vařené rýže a položte na ni porci kuřecího masa s omáčkou.
- Potravinku ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a nakrájenou citronovou mátou.
- Skořápky z citronové mýty lze ještě před podáváním pokapat citrónovou šťávou pro větší svěžest.