4. 8. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Polévka mulligatawny je tradiční polévka v indické kuchyni. Tato aromatická a kořeněná polévka je připravena ze zeleniny a exotických bylinek a koření. Je to výborný způsob, jak si vychutnat kombinaci chutí a vůní, které vás přenesou do orientálního ráje v pohodlí domova. Připravte si tuto sytou polévku a nechte se překvapit její jedinečnou chuťovou paletou. Polévka se rozhodně zalíbí nejen milovníkům indické kuchyně!
Suroviny
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 brambora
- 1 paprika
- 1 rajče
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce mletého kari koření
- 1 lžička mletého kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- špetka muškátového oříšku
- šťáva z 1 citronu
- 400 ml vývaru
- 400 ml kokosového mléka
- 200 g uvařeného kuřecího masa
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Cibuli očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
- Mrkev, bramboru, papriku a rajče oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme cibuli a česnek. Smažíme, dokud nezezlátne.
- Přidáme mleté kari koření, kurkumu, koriandr a muškátový oříšek. Promícháme a smažíme asi 1 minutu, aby se koření uvolnilo aroma.
- Přidáme nakrájenou zeleninu a smažíme další 5 minut, než zelenina změkne.
- Přidáme šťávu z citronu, vývar a kokosové mléko. Přivedeme k varu a vaříme asi 15 minut, dokud se zelenina nezměkne.
- Na konci přidáme uvařené kuřecí maso a osolíme a opepříme podle chuti.
- Polévku necháme lehce vychladnout a poté ji přelijeme do mixéru. Mixujeme, dokud nedosáhneme hladké konzistence.
- Servírujeme horkou a můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo koriandrem.