4. 8. 2023
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Guláš rendang je tradiční indonéské jídlo plné chutí a aroma. Tento recept vám přinese jedinečnou chuťovou explozi s každým soustem. Hovězí maso vařené v exotických asijských kořeních a kokosovém mléce, vytvoří hustou a bohatou omáčku. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat i červenou papriku pro extra vzrušení. Indonéský guláš rendang je ideální pro ty, kteří chtějí zkusit něco nového a rozšířit svůj gastronomický obzor.
Suroviny
- 500 g hovězího masa na guláš, nakrájeného na menší kousky
- 3 středně velké cibule, nasekané
- 4 stroužky česneku, rozmačkané
- 2 chilli papričky, nasekané (podle chuti)
- 2 cm kousky zázvoru, nastrouhaného
- 2 citronové trávy, vnější listy odstraněné a vysekávané
- 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce kari pasty
- 2 lžíce tmavého salátového oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička soli
Postup
- V hrnci nebo rendang hrnci zahřejte rostlinný olej a přidejte cibuli, česnek, chilli papričky a zázvor. Smažte, dokud cibule nezežloutne.
- Přidejte nakrájené maso a smažte, dokud není maso zprudka zezlátnuté.
- Přidejte kari pastu, třtinový cukr, koriandr, kmín, kurkumu a sůl. Promíchejte dobře.
- Přidejte citronovou trávu a kokosové mléko. Promíchejte a přiveďte k varu.
- Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec pokličkou a nechte vařit asi 2-3 hodiny, dokud se maso nezměkčí a omáčka zhoustne. Občas promíchejte, aby se nedrželo na dně hrnce.
- Podávejte s rýží nebo indonéským chlebem (např. naan).