3. 8. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Grilované zeleninové špízy s haloumi jsou lahodným a zdravým pokrmem plným barev a chutí. Zeleninové špízy jsou vyrobeny z čerstvé a sezónní zeleniny, jako jsou papriky, cukety a cibule, které jsou marinovány v aromatickém bylinkovém oleji. Na grilu se zelenina krásně zapeče a získá příjemnou karamelizovanou chuť. K tomu se přidává haloumi, oblíbený středomořský sýr, který se také griluje. Tento recept je skvělou volbou pro vegetariány i všechny milovníky grilování, kteří chtějí vyzkoušet něco nového a originálního. Zkuste tedy tyto špízy na svých grilovacích oslavách nebo jako zdravou večeři pro celou rodinu.
Suroviny:
- 200g haloumi sýra
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 1 lilek
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička oregana
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na špízy přichystáme zeleninu. Papriku, cuketu a lilek nakrájíme na větší kousky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší plátky.
- Na pánvi zahřejeme olivový olej a na něm krátce orestujeme cibuli.
- Přidáme papriku, cuketu a lilek, osolíme, opepříme a necháme grilovat asi 5 minut, občas promícháváme.
- Přidáme citronovou šťávu, med, tymián a oregano. Promícháme a necháme grilovat dalších 2 minuty.
- Haloumi sýr nakrájíme na menší kostky.
- Na grilovací pánvi nebo grilovacím roštu rozpálíme olej a na něm osmahneme haloumi sýr ze všech stran, až dostane zlatavou kůrku.
- Na špízy střídavě navlhčíme grilovanou zeleninu a haloumi sýr.
- Hotové špízy můžeme ještě pokapat citronovou šťávou a posypat nasekaným čerstvým tymiánem.
- Sýrové špízy podáváme ihned, nejlépe s čerstvým pečivem a čerstvými bylinkami.