15. 5. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na italskou klasiku – lasagne bolognese s bohatou bešamelovou omáčkou. Tato vrstvená lahůdka plná chutí je skvělou volbou pro rodinný večeři nebo oslavu speciální příležitosti. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si doma lahodnou lasagni plnou bohatých italských chutí.
Suroviny
- 500g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400g rajčat v konzervě
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 250g lasagní
- 200g nastrouhaného sýra
- 30g másla
- 30g mouky
- 400ml mléka
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř, oregano, bazalka
Postup
- Na pánvi orestujeme nasekanou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme mleté maso a opékáme, dokud maso nezezlátne.
- Přilijeme rajčata v konzervě a protlak, osolíme, opepříme a přidáme oregano a bazalku. Podusíme asi 20 minut.
- V hrnci si připravíme bešamelovou omáčku. Rozpustíme máslo, vmícháme mouku a postupně za stálého míchání přilijeme mléko. Osolíme a přidáme muškátový oříšek. Vaříme do zhoustnutí.
- Na dno zapékací mísy vlijeme trochu bešamelové omáčky, položíme první vrstvu lasagní, naneseme vrstvu bolognesové omáčky, bešamelu a sýra. Postup opakujeme, dokud nevyužijeme všechno.
- Zapečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut, dokud nezezlátne a sýr nesměkne.
- Po vytáhnutí z trouby necháme chvíli odpočinout a pak můžeme podávat. Dobrou chuť!