12. 5. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Chutný guláš z čočky a zeleniny je skvělou alternativou k tradičnímu masovému guláši. Tento recept kombinuje bohaté chutě čočky s čerstvou zeleninou a aromatickými kořeními. Vyzkoušejte tento lahodný a zdravý pokrm plný vlákniny a živin!
Suroviny
- 1 hrnek červené čočky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 lžíce mleté papriky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička majoránky
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
Postup
- Nejprve si připravíme všechny suroviny. Čočku propláchneme ve studené vodě.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriku také nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme cibuli s česnekem. Přidáme mletou papriku, kmín a majoránku a krátce restujeme.
- Přidáme nakrájenou mrkev a papriku a restujeme do měkký a začnou se zelenina chytat. Poté přidáme čočku, zalijeme vodou a přidáme krájená rajčata.
- Osolíme, opepříme a necháme vařit, dokud čočka nebude měkká a guláš nezhoustne. Pokud je potřeba, můžeme přidat ještě vodu.
- Po uvaření můžeme dochutit ještě kořením podle chuti. Podáváme s chlebem nebo naaranžovaný s rýží.