1. 5. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Domácí veganské rizoto s houbami je lahodná a zdravá alternativa k tradičnímu rizotu. Tento recept je plný chuti a zároveň je lehký na trávení. Vyzkoušejte ho při večeři pro celou rodinu nebo na romantickou večeři ve dvou. S touto lahůdkou si jistě získáte srdce všech milovníků dobrého jídla.
Suroviny
- 200g arborio rýže
- 500ml zeleninového vývaru
- 200g libovolných hub (např. žampiony nebo krémové houby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 citrón
- 2 lžíce olivového oleje
- Soľ, pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm na drobné kousky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte na plátky nakrájené houby a smažte je dozlatova.
- Přidejte arborio rýži a nechte ji chvíli restovat, dokud nezačne skrzatnět.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar a neustále rýži míchejte, aby neudřela.
- Když je rýže měkká, přidejte pokrájenou petrželku a bazalku, promíchejte a dochuťte citrónovou kůrou, šťávou z citrónu, solí a pepřem.
- Podávejte ihned a podle chuti můžete posypat čerstvým nasekaným bylinkami.