9. 10. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Kuřecí empanadas s pikantní omáčkou jsou lahodným pokrmem, který přináší chuť a vzrušení gastronomického dobrodružství. Díky kombinaci křehkého těsta a jemně nakrájeného kuřecího masa jsou tyto empanadas neodolatelně chutné. Pikantní omáčka, která je k nim podávána, dodává pokrmu závan exotického koření a sypek. Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale skvěle vyvážený recept doma a ponořte se do neodolatelného světa latinskoamerické kuchyně.
Suroviny
- 300 g kuřecího masa (uvařeného a nakrájeného na kostičky)
- 1 střední cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 rajče (oloupané a nakrájené na kousky)
- ½ červené papriky (nakrájené na kostičky)
- ½ zelené papriky (nakrájené na kostičky)
- 1 jalapeňo paprička (nasekaná)
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté papriky
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce oleje
- 16 kousků listového těsta (čtverce)
- 1 vejce (rozšlehané)
Postup
- Na pánvi si rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli, česnek, papriky a jalapeňo papričku, dokud nezměknou.
- Přidáme nakrájené kuřecí maso, rajče, kmín, papriku, sůl a pepř. Promícháme a chvíli společně dusíme, dokud se kuřecí maso neohřeje a všechny přísady se propojí.
- Smažíme listové těsto podle pokynů na obalu, nebo ho pečeme v předehřáté troubě na 200°C, dokud nezezlátne.
- Připravené čtverce těsta naplníme větší lžící kuřecí směsí, překlopíme a okraje spojíme a zkroužíme do pěkného tvaru.
- Hotové empanadas přendáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme je rozšlehaným vejcem.
- Plech s empanadas vložíme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 15-20 minut, dokud nejsou empanadas zlatavě hnědé.
Pikantní omáčka
- ¾ šálku zakysané smetany
- ½ šálku majonézy
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Všechny ingredience na omáčku smícháme dohromady a dochutíme solí a pepřem.
- Pikantní omáčku podáváme spolu s kuřecími empanadas a můžeme ozdobit nakrájenou petrželkou nebo koriandrem.